Le Pays du Guil natuur in de Hautes Alpes

Haute Ubaye Autumn

De Parcs Naturels in de Hautes Alpes

Je hebt de keuze uit meerdere natuurparken in de Hautes Alpes tijdens je vakantie in le Pays du Guil.  

Allereerst heb je het Parc du Queyras waar je versteld zal staan van de grandioosheid van de landschappen en de mooie traditionele dorpjes en gehuchten, vol van charme.  

En dan kan je ook naar het Parc des Ecrins, aan de andere kant van de vallei van de Durance, in vogelvlucht slechts een paar kilometer van het Parc du Queyras, maar totaal verschillend wat fauna en flora betreft.  

Verder heb je op het grondgebied van de gemeente Vars een klein natuurreservaat, de Val d’Escreins, een beschermde vallei van een ongeziene en ongerepte schoonheid, die echt een bezoek waard is tijdens je verblijf in le Pays du Guil.  

Tot slot vind je bij onze buren van de Alpes de Haute Provence, net over de col de Vars, de vallei van de Haute Ubaye waar je alweer sublieme landschappen zal vinden.  

En tot slot, laten we niet vergeten dat het meer van Serre Ponçon maar even verderop ligt, en dat je ook daar weer andere mooie landschappen en vergezichten kan ontdekken.  

Op deze pagina vind je alvast een paar beelden waarmee je de smaak te pakken zal krijgen.  

Queyras en automne
Automne a Montbardon

Het Parc du Queyras

In elk seizoen vind je in het Parc du Queyras mooie gezichtspunten en echt uitzonderlijke landschappen.  Van zodra je de gorges du Guil binnenrijdt vanaf Guillestre voel je je klein ten overstaan van deze canyon, die in de loop der eeuwen door de kracht van het water van de Guil uitgeslepen is in de bergen.    

Daarna kom je in een stuk van de vallei dat weer breder wordt, maar daarom niet minder mooi.  Je komt ter hoogte van het dorp Bramousse, het vertrekpunt van meerdere wandelingen, onder andere naar hogergelegen alpen chalets.  

Nog verder kan je links af gaan richting de col de l’Izoard, dan kom je voorbij het dorpjeArvieux dat in de winter een skidomein is, en waar je kan vertrekken voor mooie wandelingen op sneeuwschoenen.  Een mooi voorbeeld van zo’n wandeling vind je beschreven op deze blog Hautes Alpes.  

Rij je daarentegen rechtdoor in de richting van Saint Véran, dan kom je eerst voorbij het Chateau Queyras, een indrukwekkend kasteel op een rots, dat de ganse vallei overziet en boven de Guil uit torent.  

Op het einde van de vallei van de Guil kan je rechtdoor gaan in de richting van Aiguilles, Abriès en Ristolas, of eerder rechtstaf gaan in de richting van Molines-en-Queyras en Saint Véran, het hoogst gelegen dorp in Europa, dat jaar in jaar uit bewoond is.  

Over de ganse lengte van dit traject vind je de mooiste landschappen, en kan je halt houden aan talloze stopplaatsen om foto’s te maken.  

Je vindt vast meer inspiratie en informatie op de pagina van de dorpjes van de Queyras en over de herfst in de Qeuyras op deze blog over de été indien dans le Queyras.  

En voor meer informatie over het Parc Naturel du Queyras.  

Le Val d’Escreins

Het kleinere natuurreservaat le Val d’Escreins op het grondgebied van de gemeente Vars, is een geliefd vertrekpunt voor lange wandeltochten of wandelingen in familieverband of met kinderen.  

Je vindt hier een informatieve wandeling, met informatie panelen over de lokale flora.  

Deze vallei is eveneens het vertrekpunt van een aantal super mooie langere en moeilijker wandelingen, onder andere een wandeling naar de  arbres remarquables, naar de source de la Font-Sancte of nog naar de Pic de la Mortice (3.169m).  

Val d'Escreins
Waterfall Freisinières

Het Parc des Ecrins

Als je beneden Guillestre komt en naar de andere kant van de vallei van de Durance gaat dan kom je in het Parc des Ecrins.  Elke vallei die in dit natuurgebied gaat levert een veelvoud aan vertrekpunten op voor prachtige wandelingen midden een overweldigende natuur met een rijke diversiteit aan fauna en flora.  

Er is bijvoorbeeld de vallei van Freissinières met het dorpje Dormillouse en één flank van de vallei die zeer mineraal is.  Je vindt hier indrukwekkende watervallen en bergmeertjes, zoals de meren van Faravel en Palluel, of ook nog het meer van Fangeas.  Daarnaast is er ook de vallei van de Fournel, Een vallei die ietsje ruwer is, wilder, met meer bos op de flanken van de bergen.  

Een mooi artikel over de vallei van Freissinières en de vallei van de Fournel in de herfst vind je op deze blog Hautes Alpes.  

Het vermelden waard is de wandeling naar de Tête de Vautisse (3.156), van waaruit je een adebenemend uitzicht hebt.  Bij mooi helder weer kijk je zover als de Mont Blanc en de Mont Viso.  

Je kan meer informatie vinden op de website van het Parc National des Ecrins.  

La Haute Ubaye

Juist voorbij de col de Vars kom je in de vallei van de Haute Ubaye, waar je weer een vallei ontdekt om je te verdwalen in de pracht van de natuur.  

Om naar het dorpje Fouillouse te gaan rij je over de indrukwekkende brug de pont du Chatelet.  Vanuit het dorp heb je een aantal mooie wandelingen naar bergmeertjes.  

Aan de andere kant van de vallei kan je bijvoorbeel halt houden in het dorpje Maljasset, gelegen in een deel van de vallei die terug breder geworden is, ook hier weer met zeer mooie landschappen.   En een zeer mooi zicht op een kerkje op het einde van een grote vlakte, best indrukwekkend.  

Fouillouse
Le Morgon et Serre Ponçon

Het Lac de Serre Ponçon

Het lac de Serre-Ponçon, de zee in de bergen is een zeer groot meer waar het in de zomer leuk vertoeven is.  

Bootjes op het turquoise water, sportievelingen die windsurfen of kitesurfen, een andere manier om je vakantie in de bergen te beleven.  

En ook rond het meer vind je zeer veel leuke wandelingen.  Je kan bijvoorbeeld naar de Pic du Morgon gaan, de berg die boven het meer uitsteekt, en van waaruit je een prachtig panorama hebt over het meer en de bergen errond.  
Aan de andere kant van de brug van Savines kan je bijvoorbeeld een wandeling gaan maken naar het meer van St Apolinaire.  

Lees ook dit artikel over de lacs des Hautes Alpes.  

De natuurparken in les Hautes Alpes

De Parcs Naturels des Hautes Alpes vormen een regio met een unieke natuur die je kan ontdekken in elk seizoen.  In elk seiszoen zijn de landschappen vaak adembenemend mooi, een ideale locatie om je te herbronnen, een evenwicht terug te vinden, een tegengif voor de dagelijkse stress.  

Een korte video met mooie beelden, om je zin te geven om deze zomer op vakantie te komen naar het Parc des Ecrins, vlakbij le Pays du Guil.